Проверка на жизнеспособността на ембриона

Ембрионът много прилича на семката на зрели плодове. Човешките ембриони имат определена спецификация, която може да осигури плодовитостта. Всичко това е научно доказано и затвърждава неговата жизнеспособност.

Всъщност, техниката на леко притискане на ембриони, при която се наблюдава как оплодената яйцеклетка се стреми да оцелее изглежда е най-точният начин за изследователите да разберат кой от тях да изберат за имплантиране.

Методът ин витро на оплождане е и най-успеваемият към момента.

Повече от 5 милиона бебета са родени чрез ин витро оплождане, но процесът на подбор на жизнеспособни ембриони все още е далеч от перфектния. Обикновено, учените оплождат яйцеклетката в лабораторни условия и след това да чакат пет или шест дни, за да се образува бластоцист. Последното представлява куха топка от 60 до 100 клетки. След това, учените изследват степента на клетъчното делене в един бластоцист и избират за имплантиране тези, които имат най-добри стойности.

Понякога, учените също вземат една малка извадка от клетки от бластоциста, за да определят дали тя има някакви генетични заболявания. Тази стъпка може да постави акцент върху ембриона и клетките, които формират плацентата.

Процедурата се извършва със скорост 70 %. За да се компенсира ниския процент на успех, лекарите често имплантират повече от един ембрион. Разбира се, ако два ембриона оцелеят, родителите се радват на близнаци.

Много близнаци се раждат, защото лекарите по ин витро не знаят кои ембриони са жизнеспособни и кои не, така прехвърлят по няколко наведнъж. Това обаче може да увеличи риска от неонатална смъртност и да причини усложнения за бебета и майки

В новото изследване, учените са открили похват за тестване на ембрионите на мишки. Те поставят малка пипета с миши ембриони, където се установява, че жизнеспособните такива „избутват назад“ неспособните да оцеляват.

Техниката прогнозира дали оплодената яйцеклетка ще се превърне в добре оформен бластоцист с точност до 90 %.

След като ембрионите са достигнали стадий на бластоцист и са прехвърлени в женски мишки, изследователите открили, че ембрионите с най-добрата начална жизненост в 50 на сто е по-вероятно да оцелеят.

Учените повтарят първата част на експеримента с човешки ембриони и открили, че в 90 % от ембрионите стават жизнеспособни бластоцисти.

Въпреки това, не е ясно кой точно показател определя здравето на ембриони. Може би ембрионите, които са прекалено твърд или прекалено меки имат аномалии, които понижават тяхната жизнеспособност, смятат специалистите.

Scroll to Top