Как да култивирате по-добро отношение към живота

Ако имате позитивно отношение и постоянно се стремите към най-добрия опит, в крайна сметка това ще доведе до преодоляване на непосредствени проблеми и предизвикателства“ Пат Райли.

Нашата нагласа е продукт на начина, по който влиза в съответствие с нашето възприятие и реалност. Отношението ни, по своята същност, е как да изберете, да се справяте с всяка ситуация по пътя си и последствията от всеки избор, който правите.

Независимо дали се държите по положителен или отрицателен начин, всичко зависи изцяло от вас. Нека си го кажем, все пак. В света на бизнеса понякога има място за доста груби ходове. Имайки позитивно отношение ще откриете, че дори и най-лошите криви, могат да ви хвърлят в странна вихрушка.

Разбира се, никой никога не става перфектен в своите нагласи и поведение. Но, докато работите върху подобряването, предлагаме ви две лесни стъпки за по-добро отношение към живота.

  1. Промяна на възприятието.

Много хора са изправени пред труден сценарий като загуба на работа, отчаяние, депресии и пр. Опитайте се да погледнете над тези неща, като на предизвикателства, а не като на проблеми. Много пъти именно разочарованията от миналото диктуват сегашните ни чувства и поведение. Те могат да ни научат да мислим и действаме по различен и зрял начин на ситуацията и да осъзнаваме какъв потенциал имаме в живота.

Можете да промените възприятието си, опитвайки се да намерите нещо положително във всяка ситуация. Намирането на положителното в ситуация не е лесно. Повечето от нас инстинктивно се оплакват и сочат с пръст, просто защото това е най-лесното, което могат да правят. Но това само отнема положителния момент. Търсите положителен вместо да се съсредоточите над върху отрицателното. Това ще промени възприятието ви добър начин, за да се подобри отношението ви с хората.

Лао Дзъ е казал: „Защото човек, който вярва в себе си, не се опитва да убеди другите. Защото е доволен от себе си и не е нужно одобрението на другите. Защото приемайки себе си, целият свят го приема.“

  1. Насладете се на това, което имате.

Животът е поредица от моменти. Някои от тези моменти са много по-запомнящи се от другите. Ще откриете, че най-големите и най-влиятелни моменти са разпределени равномерно в целият живот – раждане, дипломиране, брак, деца и т.н. Ако искате да подобрите отношението си към хората се научете да се наслаждавате на моменти с тях. Ежедневни събития, като просто слушане на любимата песен, хапване на любимата закуска, разходка, срещи с позитивни хора ще открие нови хоризонти пред вас.

„За да не се развали това, което имате, в желанието си да постигнете, това, което нямате, не забравяйте, да благодарите а постигнатото всеки ден“~ Епикур.

Не приемайте нещата, които вече имат за даденост. В днешния свят и култура ние сме много по-способни към агресия и пристрастяване. Стремим се към най-новото и най-голямото „нещо“. Не винаги обаче това ще ни накара да се чувстваме по-щастливи.

Scroll to Top