Кой матрак е по-добре за детето

Важно е да се знае кои матрак е по-добре да изберете за детето. Неправилно избран матрак може да доведе до развитие на сколиоза, която в по-късните години създава много проблеми.

За да се осигури на детето здравословна детска възраст, трябва да закупите специални ортопедични матраци. Те са от значение, както в първите две години от живота, когато гръбначния стълб е активно развиващ, така и в периода, когато детето е в гимназията, когато натоварването на гърба значително се увеличава.

Всички матраци за деца могат да бъдат разделени в две големи категории: с и без пружина.

Матраци пружинни.

Препоръчително е да изберете тези, които са произведени с независим блок. С тази конструкция, пружините са независими и става дума за матрак така наречените „висящ ефект“, което е много важно да се поддържа правилната позиция на гръбначния стълб. Изборът на такъв матрак с различна степен в зависимост от натоварването, се приспособява към тяло, гръбначния стълб и създава оптимална позиция.

Матраците с пружина могат да се препоръчат в най-ранна възраст на децата и учениците, в зависимост от личните предпочитания. Тези матраци са с различни степени на твърдост. Основните модели са лишени от стоманени части, които могат да причинят наранявания, скованост и дискомфорт.

Най-популярните детски матраци са направени от полезни латекс и полиуретанова пяна.

Латексът се счита за екологично чист продукт, произведен от латекса на каучуково дърво. Матраци с естествен латекс са силни и издръжливи. Те могат да продължат срока на експлоатация до тридесет години. Латексовият пълнител е устойчив на влага и има експонати антисептични свойства. Той е най-скъпият вариант за родителите, но също така и най-безопасен за бебето. Матрак с латекс не може да провокира алергия на детето.

Изкуственият латекс почти по нищо не отстъпва на естествените си колеги.

Полиуретанова пяна е по-евтина версия за пълнителя. Тя е здрава и по-устойчива в сравнение с латекс, но нейната стойност е много по-ниска. Сред основните предимства на полиуретанова пяна е, че е екологично чист и противоалергичен.

Матраци с кокосов пълнеж са идеални за новородени бебета. Предлагат се и в комбиниран модел с други латекси. Този матрак може да бъде обърнат, когато детето порасне.

Scroll to Top