Грижи за зеленчуковата градина

Знаете ли, че главестото зеле и цветното зеле си приличат, но се различават по някои изисквания по условията. Зеленото зеле се прихваща 2-3 дни и веднага започва да расте интензивно. В интервали от 10-15 дни се правят окопвания около 2-3 пъти, с тях почвата се поддържа чиста и плевелите се загърлят. Това стимулира образуването на допълнителни корени и растенията укрепват. Неслучайно цялата почва се обработва преди и след всякакъв тип посеви. За това може да разберете повече и когато ви трябват части за трактори.

През вегетационния период растенията се подхранват 2 пъти. Първото при първото окопване, второто при свиване на зелките. При всяко подхранване се ползва амониева селитра в 15-20 мг на всеки 100 кв. м. Добър е ефекта който се получава и от листното подхранване. Обилното торене само с азотна тор влошава качеството на зелките при главестото зеле, защото се повишава съдържанието на нитрати.

Съществена грижа при главестото зеле е поддържане на оптимална почвена влажност. При засушаване се полива няколко пъти.

При гравитачно напояване отлични резултати дава шербетуването, т.е. внасяне на размит в поливната вода оборска тор при норма 150-200 кг/100 кв. м.

Прибирането на късното зеле се извършва в периода октомври-ноември ръчно, 2-3 беритби.

Реколтата със зелките, които са достигнали технологична зрелост е по-добре оформена и плътна и при натиск, с лъскави връхни листа. При отразяване достигат 3-4 обвивни листа.

Влажни особености при листното зеле (карфиолът) е когато започват да се образуват главички. Те трябва да бъдат предпазени от пряка слънчева светлина. Ето, защо е важно да се пречупят 2-3 външни листа, с които да се закрият. Прибирането на карфиола, започва в края на октомври и началото на ноември.

Празът обича много вода – независимо от сорта, празът обича много вода. В началото на септември са му необходими 10-12 поливки с течаща вода. Най-добре е това да стане привечер. Препоръчват се и 1-2 поливки с азотен тор. При поливане на праза трябва да се внимава младите растения да не полягат и да не полепват за почвата. С изсъхването им, изсъхват и те. Ако поливането се извършва редовно, празът расте до късна есен.

Scroll to Top