Гид в закупуването на бебешки колички

„Бебетата прекарват сравнително кратко време в бебешките колички, но този толкова специален етап не бива да бъде пренебрегван“.

Детската количка е също толкова важна за новороденото, колкото и изборът на детско креватче. Тя ще се грижи детето ви да расте и да се развива правилно, оформяйки гръбначен стълб и цялата физкултура.

Ето, защо, преди да се отправите към магазин за бебешки колички и аксесоари, разгледайте нашия Гид в закупуването на  бебешки колички:

За да бъде гъвкава, компактна, удобна за детето, бебешката количка има важна роля. Внимание се обръща на всеки един от елементите. С цел да бъде улеснен родителя се прави проверка на системи и механизми:

Тегло: От голямо значение е колко ще тежи конструкцията на цялата количка. От една страна по-тежката количка е по-добър вариант, мислейки за бъдещото израстване на малчугана и това, че лека форма може по-лесно да се обърне, когато детето започне да шава. От друга страна по-леката бебешка количка е по-удачен избора за майки, на които ще се налага често и сами да пренасят и бутат количката по стълбища, тротоари, в обществен транспорт и пр.

Управление: Проучете как се управлява количката, на която сте се спрели. Едни модели предлагат возене само в една посока, а други могат да се обръщат и завъртат, така, че детето да гледа или напред или към родителя.

Маневреност: Ключова роля имат и точилата в бебешките бъгита. Колкото по-маневрени са те, толкова по-проходими ще са и в тесни пространства. Проверете също така дали може да ходите с нормални крачки, без да удряте ходилата си в нея.

Контрол и управление на дръжка: Ако количката бъде използвана от двамата родители, то добра идея е да се избира модел с регулируема дръжка. Това ще компенсира разликите във височината, когато има такива.

Механизми: Избягвайте модели с твърде сложни механизми, прекалено голям брой лостове и бутони. Такива могат да накарат и най-добрия инженер да се чуди кое и как да задейства. Изберете бебешки колички, чийто механизми се движат лесно, плавно и без да налагат твърде много усилия.

Спирачки: Едно от най-важните изисквания е всяка бебешка количка да има спирачна система. Такава най-често е монтирана на две предни или две задни, а понякога и на четирите точила. Това ще предотвратят нелепи инциденти и ще предпазят от кражба.

Безопасност: В продължение на предходната точка, като цяло безопасността е решаваща в бебешките колички. Такива днес на пазара са създавани по най-известни стандарти и с тях всеки купувач трябва да е запознат.

Всички колички трябва да имат колани, които ще предпазят от падане. Всички колички трябва да имат ръчна спирачка и механизъм за освобождаване, които да е лесно-достъпен за родителя и далеч от детето.

Когато знаете тези неща, изборът ще е целенасочен и правилен. Приятно пазаруване!

Scroll to Top