Как да почистите гъбичките в банята

Навярно и вие с годините сте се уверили колко опасни могат да бъдат гъбичките, плесента и мухъла?

Предпазни мерки срещу плесен

Преди да започнете да унищожавате черната плесен, трябва да се погрижите за личните предпазни средства, тъй като за отстраняването й често се използват разяждащи химикали. Инструментът за мухъл в банята може силно да изгори деликатната кожа на ръцете, лигавиците, както и да причини химическо отравяне.

Носете гумени ръкавици на ръцете си преди употреба. Ако работите с течности, съдържащи хлор, нанесете съставите със специална четка или пистолет.

Как да премахнем плесен от стените у дома?

След приготвяне на защитните средства е необходимо да се реши как да се отстранят гъбичките в банята. Най-добре е да се използват специални химикали, които обикновено се прилагат върху засегнатите повърхности, да се държат върху тях за известно време (през това време те проникват на дълбоко и разрушават заедно със спорите) и след това се измиват с гъба или кърпа.

Цялото обновяване и почистване може да направите и без скъпи химикали. Ако се налага изхвърляне на всичко старо от банята, с изнасяне на вана и къртене на плочки, потърсете бригада, която извозва до depo.bg.

Мухълът може да бъде отстранен от стените у дома, чрез достъпни средства:

Меден сулфат – с четка, нанесена върху шевовете между плочките и други проблемни зони. За тази цел 100 грама витрион се разрежда в 10 литра вода.

Почистващи средства с хлор – за това могат да се използват всякакви битови химикали, независимо дали това са средства за тоалетни чинии или белота. Прилага се върху проблемни зони, докато е много важно да се осигури добра вентилация в помещението. След нанасяне на продукта изплакнете обилно с вода.

Етеричното масло от чаено дърво е добро средство за премахване на свежа мана. Разтвор на две лъжици масло в 0,5 литра вода се нанася върху проблемната зона и не се отмива в рамките на 12 часа. Методът е добър, защото е напълно безвреден за здравето. Неефективно за отстраняване на тежки повърхностни лезии.

Оцет и сода – най-лесният народен метод. Содата се излива на място с мухъл, който след това се пълни с оцет и се измива с вода.

Разтвор на борна киселина – този химикал се смесва с вода, оцет и водороден пероксид в съотношение 1: 4: 2: 2, в получения състав се накисва парцал, който се използва за избърсване на проблемните зони.

Антраценовото масло – подходящо само за профилактика, не може да се справи с вече установената плесен.

Боракс – разведен в съотношение 1 чаша до 2,5 литра вода, измива, ефективно премахва свежата плесен.

Можете също да използвате камфорни топки, поставени в стая, в чаша от 10 мг йод, или специални промишлени продукти, които да се борят с плесен в ранен етап от появата й. Антисептиците са добри като профилактика и само големи ремонти могат да се справят с плесен, който е здраво вкоренен в стените и тавана. Ето защо, както и в много други случаи, превенцията тук ще бъде много по-евтина от елиминирането на последствията в бъдеще.

Черните гъбички в банята също могат да бъдат отстранени с помощта на саниране и йонизация, т.е. за третиране на повърхности с йонно обогатен въздух. Недостатъкът на този метод е, че изисква специално оборудване, така може да струва доста пари.

Ако следвате всички съвети за превенция, никога няма да се наложи да се борите с матрицата, която е завладяла цялата баня. Е, ако се е случило вече, незабавно се посетете адрес: https://www.depo.bg/stari-mebeli-sofia!

Scroll to Top