Лесно е с онлайн магазин

Онлайн магазин. Какво е това и с какво е?

Интернет има образ на “среда на безкрайните възможности”. Въпреки това, има много малко области, в които наистина може да печелите пари. Един от тях е интернет магазини. Те позволяват без големи разходи да се увеличи броят на купувачите, като им се предложи възможност за дистанционни поръчки и доставка на стоки на мястото на търсенето.

Ако имате интерес да притежавате свой магазин, то време е да стартирате изработка на електронен магазин.

Какво е онлайн магазин?

Основната разлика между онлайн магазина от традиционния е в типа платформата за търговия. Ако редовен магазин се нуждае от търговска зала, витрини, ценови етикети, както и продавачи, касиери и опитни консултанти, тогава онлайн имената изпълняват цялата инфраструктура програмно. С други думи, един онлайн магазин е колекция от програми, изпълнявани на уеб сайт, които позволяват на клиента да избере отдалечено продукт от каталога и да постави поръчката си. Функциите на витрината и търговската площ се изпълняват от “страници” с илюстриран каталог на стоки, а консултантите са напътствия, инструкции и описания. Всичко останало е както в обикновен магазин.

Ако всичко е толкова просто и удобно, тогава защо не си отворите онлайн магазин? Освен това, днес пазарът вече е подготвен, основните процедури са разработени, а цените за разработка на софтуер на малък онлайн магазин са доста приемливи.

Кой се нуждае от онлайн пазаруване?

Онлайн магазинът не е корпоративен сайт, който може да се препоръча на почти всички фирми. Онлайн магазинът е предимно полезен за собствениците на стандартизирани стоки и услуги. Например, продажбата на мобилни телефони и части за автомобили от виртуални рафтове. Това го прави много по-лесна форма, отколкото, да речем, дрехи или обувки, които искате да опитате. Втората група потенциални собственици на онлайн магазини – фирми, занимаващи се с традиционна търговия на дребно. В този случай, онлайн бизнесът е тясно свързан с редовните продажби и действа като допълнение към основната търговия на дребно. Тази схема е може би най-успешната. В края на краищата, дейността на онлайн магазините се регулира от практически същата правна рамка като работата на обикновените (офлайн) магазини.

С други думи, потенциалните собственици на онлайн магазини са тези компании, които теоретично са способни да продават продуктите си чрез каталози, т.е. с организацията на доставката.

Защо е изгодно да се купува в онлайн магазини?

Има мнение, че онлайн магазините са „острови“ на безмитна търговия, безмитно в интернет. Може би в епохата на раждането и полу-правното съществуване на този вид търговия то е било. Днес частните купувачи на уважавани онлайн магазини заплащат с 20% ДДС, 5% данък върху продажбите, издават пълни гаранционни марки, фактури, чекове и други документи, които се издават в обикновен магазин само при поискване. Но цените в онлайн магазините обикновено са много по-ниски, отколкото в традиционните на дребно. Защо ли?

Краткият отговор на този въпрос е следният: тъй като фиксираните разходи на онлайн магазините са изключително малки в сравнение с традиционните на дребно. Така че това, което спестява класическия онлайн магазин, който съществува изключително в мрежата:

  • не се нуждаят от търговски площи за организиране на търговски зали. Това означава, че няма нужда от наем, заплати на персонала и т.н.;
  • не се нуждаят от големи складове за съхранение на стоки. Спестявания от наем, транспортни разходи, охрана и др.;
  • по-малък риск при промяна на пазарните условия. Ако средната пазарна цена на продукта се е понижила (офертата е нараснала, производителят е намалил цените), тогава на онлайн магазина не е необходимо да се „продава склад“ на цени, по-ниски от покупната цена – просто преминете към покупки от доставчик с по-изгодни цени. Всъщност стоките са закупени по поръчка.

Тези и други фактори позволяват на онлайн магазините да продават продукти с минимален марж – на цени, по-ниски от средните за пазара. Липсата на собствена инфраструктура за внос и дистрибуция (технологии, ноу-хау, лицензи, канали за дистрибуция, транспорт, преки контакти с производители – всичко, което е необходимо за самоорганизация на вноса) не позволява на класическите онлайн магазини да получават свръхпечалби, но те на практика нямат риск.

Онлайн магазин като истински асистент

Признат факт: традиционната търговия на дребно остава един от най-привлекателните предприятия. Следователно не е необходимо изцяло да стартирате онлайн. Въпреки това е невъзможно да се игнорира интернет като инструмент за работа със заети купувачи, които спестяват времето си. Ето, защо можем да препоръчаме онлайн магазина не като „заместник”, а като асистент към истински търговски обект, т.е. като онлайн магазин с възможност за поръчка.

Първоначалните инвестиции в онлайн магазин ще помогнат да се „почувства“ този начин на бизнес и да се оцени възможната възвръщаемост. За да не рискуваме напразно, на първия етап може съзнателно да ограничите броя на потенциалните купувачи към жителите на вашия град, да предложите само куриерска доставка с плащане на място, т.е. използват най-надеждните начини за работа с клиенти.

Ако това се получи, то вторият етап е интегрирането на по-широк спектър от средства за плащане, разработването на автоматизирани инструменти за управление на поръчките, подобряването на вашия онлайн магазин до нивото на най-успешните представители на този бизнес. Тук може да заявите вашата поръчка за изработка на сайт.

Във всеки случай, отварянето на собствен онлайн магазин е ново ниво на обслужване, което не само допринася за продажбите, но и покачва разпознаваемостта на бизнеса ви.

 

 

Scroll to Top