Прованс: Атмосферата на Южна Франция във вашата кухня

Много жители на мегаполисите мечтаят да работят в града и да живеят в провинцията: чист въздух, слънце и комфортът. Всичко това напомня за селска къща и компенсира стресовете на голям град. Атмосферата на уютна селска къща ще бъде създадена в градския апартамент от интериор в стила на Прованс.

Прованс е регион на юг от Франция, който е известен със своята великолепна природа, ярко слънце, море и отлична храна. Самата дума за „Прованс“ стилът. Това означава провинция, а едноименният стил пресъздава интериора в провинциалните селски къщи на френския юг. Този стил е подходящ за тези, които мечтаят за простота, комфорт и естествени материали. За да го постигнете, разберете и Какво е извозване на стари мебели.

В интериора на кухнята стилът на Прованс реализирана с мебели от естествено дърво, декорация от естествен камък, тухла. Мебелите, изработени от дъб, ясен, орех или череша, често имат изкуствено състарени фасади – този ефект може да се постигне с помощта на специални техники за обработка на дърво. Вратите на кухненските шкафове, облегалките на столовете, плотовете могат да бъдат ръчно боядисани с флорални шарки или боядисани в синьо, бежово или кафяво. Прованс не изисква съвършенство – неравности, откровени, сладки дефекти само подчертават естествеността и уникалността на интериора.

Мебелите са подчертани от декоративни текстури: мозайки, боядисани керамични плочки. Дизайнът използва естествени материи с отпечатани шарки, приложени по такъв начин, че да изглеждат малко избледнели на слънце. Естествени цветове и приглушени нюанси с ярки, сочни цветни пръски напомнящи за слънцето, цветните полета, морския бряг. Внимателно създадените декоративни „ожулвания“, изкуствено стареене на отделни елементи, ефектът на изгорели тъкани, плетени кошници, снопове ароматни билки… Всичко това създава атмосферата на южна селска къща, изпълнена с топлина и светлина. Стените, като правило, са завършени с груба – неравна мазилка, елементи от тухлена стена. Подът е дървен или имитиращ дървени дъски или груб камък.

Напълно декорирани в стил Прованс или с отделни елементи от този стил в дизайна, кухните във всеки съвременен голям град ще създадат атмосфера на комфорт и домашна топлина в апартамента.

Scroll to Top