7 причини да опитате рисуване по номера

Знаете ли, че има начин да се разтоварите, дори от най-сивото ежедневие и най-мрачния ден?

И, много моля! Не бързайте да изсумтявате скептично. Все повече психотерапевти и психолози предписват такава „терапия” на възрастни.

Има специални книжки за оцветяване със сложни шарки и интересни истории, които със сигурност ще се харесат, както на мъжете, така и на жените. Има картини по номера, където лесно, приятно и изключително ангажиращо е вниманието. С тях може да се отнесете в други светове.

Какво е това – рисуване по номера

Освен че са красиви, тези картини по номера помагат на хората да се справят с широк спектър от проблеми: от обикновена умора до сериозни психични разстройства.

Съществуват най-различни печатни, орнаменти и сюжети. Междувременно се опитваме да ви убедим да вземете подобна картина, може да опитате сами подобен тип арт терапия. За щастие има много възможности да сторите това. В estela.bg може да разгледате стотици от тях. Ето, какво още ви съветваме да опитате:

  1. Алтернатива на медитацията

Знаете ли, че Карл Юнг е предписвал нещо като книжка за оцветяване на своите пациенти? Психоаналитикът ги помолил да напълнят клетките с боя, за да получат достъп до подсъзнанието и самовъзприятието на клиента.

Днес този метод се счита за остарял, но оцветяването по реда на рисуване по номера се показва на много пациенти като алтернатива на медитацията. Той е средство за релаксация и успокояваща практика. Оцветяването помага на човек да се съсредоточи, върху рисунката и малките детайли, като изхвърли всичките си натрапчиви мисли и тревоги за няколко часа.

  1. Контрол над емоциите

Страниците за оцветяване ви позволяват да се справите с редица емоционални проблеми. За мнозина скуката и стресът са базират на причини за различни разстройства. Това важи особено за хора, страдащи от тревожност, депресия и наркомания. Когато пациентите оцветяват орнаментите в книга, те се концентрират върху рисунката и задържат този фокус за дълго време. Помага за изместване на фокуса от негативните мисли към позитивно и продуктивно настроение.

  1. Антистрес терапия

Оцветяването ще е много полезно за тези с посттравматичен стрес или тези, които са постоянно под стрес. Факт е, че такава дейност успокоява  амигдалата, тоест областта на мозъка, която е отговорна за формирането на емоции. Когато се фокусирате върху оцветяването на картина, вие се самоуспокоявате, давайки на мозъка си шанс да си почине и да се отпусне.

  1. Връщане в детството

Оцветяването също ни връща във времето, когато нещата са били по-лесни. Съгласете се, че подобно занимание изглежда е по-подходящо за деца, отколкото за възрастни. Всъщност повечето хора свързват рисуването с времето, когато отговорностите бяха малко, а нехайството беше повече от достатъчно. За да се потопите малко в детството и да изчистите емоционалния фон, оцветяването и конкретно съвременният начин – рисуване по номера от estela.bg е идеалното решение. Сякаш ни вади от текущото стресово състояние и ни позволява да забравим за няколко часа.

  1. Тренировка за ума

Вярвате или не, оцветяването може да помогне и за подобряване на вашите интелектуални умения. Той стимулира онези области на мозъка, които повишават концентрацията и вниманието. Ще помогне за решаване на организационни проблеми. Изглежда странно, че подобна дейност може по някакъв начин да тренира умението за управление на времето, но е вярно. Факт е, че предният дял на мозъка е отговорен за структурирането на информацията и оцветяването на малки и сложни детайли активира неговата работа. Колкото повече цветове използвате, колкото по-сложни са моделите, толкова по-добре работи мозъкът.

  1. Стимулиране на мозъчните полукълба

Оцветяването включва и двете полукълба на мозъка. Когато мислим за баланс и избор на цвят, вземем молив в ръката си и започнем да оцветяваме клетка, ние комбинираме два процеса едновременно: решаване на проблеми и фини двигателни умения. Това е вид терапия, която тренира мозъка, привиквайки го да работи, върху прости задачи и постепенно да премине към по-сложни.

  1. Отстраняване на неизправности

В процеса на оцветяване вие ​​се фокусирате върху обекта, който е на една ръка разстояние. Ако правите това с достатъчна концентрация, ще може да се абстрахирате от външни шумове, неприятни мисли и тревоги. Това е много полезно умение, което ще бъде полезно в ситуация, в която трябва да забравите за физическа или емоционална болка за известно време.

В заключение:

Има още едно предимство на страниците за оцветяване за възрастни. Повечето от тях са много красиви и съдържат впечатляващи черно-бели контури, които могат да се превърнат в истински произведения на изкуството.

Представете си, какво удовлетворение ще получите, когато завършите рисунката и оцените красотата на шедьовъра, който сте създали.

Scroll to Top