План за общо почистване на мазета след ремонт

Трябва ви план за общо почистване след ремонт на жилището или почистване на мазета и сутерени? Попаднали сте на правилното място. Тук ще откриете някои полезни съвети, относно това как да планирате и какви продукти за общо почистване ще са ви нужни. Вижте сега:

План за общо почистване на мазета след ремонт

Генералното почистване, след дребни ремонти или основни е цялостна дейност. Към нея трябва да се подхожда изключително отговорно, дори и да изисква много време и усилия. В допълнение към почистването на мазета от отломки и прах, трябва да се отстрани, както е подходящо и следното:

петна от боя;

цимент;

лепило;

други материали, използвани в процеса на обновяване.

Как правилно да почистите къща или апартамент след ремонт?

След ремонт на жилище, почистването се извършва от:

събиране на отпадъци (включително строителни материали) в големи чували;

обезпрашаване на всички повърхности (стени, таван и под);

отговорно измиване на прозорци и врати;

цялостно почистване на санитарни инсталации (фитинги, кранове, тръби и др.);

мокро почистване от прах и петна на всички случайно засегнати мебели.

Когато събирате отпадъци от ремонта, трябва да използвате памучни ръкавици с гумирани длани и пръсти. Това ще предпази ръцете ви от случайни порязвания и разцепвания.

Изборът на обувки, също трябва да се базира на изискванията за безопасност. Домакинските чехли в този случай няма да работят. При тях подметката на използваните обувки трябва да е достатъчно здрава и дебела. По-подходящи са сабо или дори работни ботуши.

Необходими продукти за общо почистване:

За общо почистване ще ви трябват следните инструменти и материали:

моп;

метла;

чисти кърпи (мокри и сухи);

хартиени кърпи (мокри и сухи);

кофа;

гумени ръкавици;

подочистачка;

метли за отстраняване на прах;

Четки за почистване на санитарни инсталации;

прахосмукачка;

почистващи разтвори.

Съвременните домакини често използват парочистачки за по-добра хигиена на някои повърхности. Това са нови устройства, които извършват обработка с пара на всяка област. Парата може да почисти керамични плочки, прозорци, врати, огледала, мебели и дори да освежи текстил.

Въпреки това, за различните повърхности в къщата, в търговията има всякакви химически разтвори, специално предназначени за тази цел.

Продуктите, предназначени за премахване на мазнини от кухнята, например, са незаменими помощници при почистването на тази стая в дома. Могат да се използват според инструкциите на производителя за печка, класическа фурна и микровълнова фурна, мивка и др. Други химически разтвори могат да се използват за почистване на керамични плочки (метални и стъклени повърхности).

Очевиден факт е, че все още има много хора, които използват импровизирани средства по време на общо почистване. Това са стари, изпитани във времето рецепти на базата на сода, амоняк, сода за хляб, лимонов сок, оцет, горчица на прах, водороден прекис и др.

Една такава рецепта гласи, че е по-добре стъклените повърхности да се почистват с кърпа, натопена в 2 супени лъжици оцет към 1 литър вода.

Мръсотията по старите огледала се отстранява добре с микрофибърна кърпа, навлажнена със спирт.

Драскотините по по-тъмните мебели се третират с кърпа, напоена с йоден разтвор (5-10 капки на 1 литър вода), а пукнатините по дървото се маскират добре с пчелен восък или шпакловка за дърво. Полираните повърхности се почистват перфектно с помощта на мляко.

От друга страна солта или содата бикарбонат, поръсени обилно върху килима, събират целия прах и мръсотия. Просто се оставя там за половин час, след което повърхността се почиства с прахосмукачка много лесно.

Варовикът може да се отстрани от санитарните продукти със специални химикали или сода. Освен сода за хляб за тази цел се използват дори газирани напитки. Много състави за почистване на вани и душ кабини имат същия принцип на действие: нанесен, върху почистваната повърхност, препаратът се оставя за 20-30 минути, след което се измива с гъба и вода.

Тук е мястото да се спомене и, че от известно време на пазара се появиха специални кърпи и гъби, които освен, че имат завидни абсорбиращи качества, почистват и полират чудесно, без да е необходимо прекомерно количество химически почистващи разтвори.

Твърде трудно ли е ви се струва този план за общо почистване на мазета след ремонт? Обадете се на: https://www.depo.bg/mazeta-tavani-sofia за наемане на сериозна почистваща фирма и няма да имате проблеми!

Scroll to Top