Как да прогоните гълъбите от балкона, без да им вредите

Гълъбите са едни от най-разпространените градски птици, които могат да станат проблем за много хора.

Населването на гълъби в градовете може да доведе до различни неприятности. Такива са замърсяване на сгради, автомобили и обществени пространства. Наред с това сред най-опасните са разпространението на болести и паразити. В тази статия ще разгледаме няколко начина за отърваване от гълъбите на балкона, без да им вредите. Вижте в следващите редове:

Как да прогоните гълъбите от балкона, без да им вредите

Когато искате да се отървете от гълъби, практичните капани и репеленти са най-добрите опции за използване. За да сте сигурни, че птиците ще бъдат отблъснати от вашия имот, заложете на тях или на професионални услуги на фирма по почистване след гълъби. Лов със соколи, шипове против птици, паралелни телове, мрежи за птици, гелове за птици, примамващи хвърчила и лазери са ефективни при прогонването на този вид птици от вашия имот.

Тази статия ще разгледаме някои основни съвети, относно поведението на гълъбите, както и набор от начини да помогнете да държите гълъбите далеч. Прочетете, за да откриете повече.

Поведение на гълъба

Гълъбите отдавна са птици, които са известни със своята красота. Често, обаче хората се страхуват от тях, заради неприятното им поведение. Видовете гълъби, които редовно предизвикват безпокойство у собствениците на домове и фирми, са известни като диви гълъби.

Тези птици обикновено се събират заедно в поведението си, известно като нощуване, което лесно се вижда, чрез откриване на големи групи гълъби, събиращи се по покривите, стрехите, балконите и стените на сградите. Повечето хора обикновено хранят гълъби по невнимание. Много пъти хората изпускат богати на зърно храни на земята и оставят капаците на кофите за отпадъци. Дори ако полагате големи усилия и никога да не храните гълъби, не е гаранция, че няма да се сблъскате с тяхното нападение.

Подобно на начина, по който хлебарките и дървениците зависят от хората за храна и подслон, може да се каже, че гълъбите споделят същата черта. Тези вредители започнаха да разчитат на зърнените култури за оцеляване. В резултат на това гълъбите са основна част от околната среда на селскостопански обекти, предприятия за преработка на фуражи, както и паркове. Те обитават големи зони за отдих и ресторанти, разположени в градовете, където има постоянни запаси от остатъци храна.

Това може да не звучи тревожно, но тези пернати обикалят места, където редовно се изхвърлят отпадъци. Това са зони по тротоари и сгради. Редовното им присъствие може да увреди външния вид на конструкциите с течение на времето. Освен това хората могат да се подхлъзнат и да паднат, когато минават през отпадъците останали от гълъби (изпражненията). Дивите гълъби могат да пренасят редица болести.

Имайки това предвид, обмислянето как да се отървете от гълъбите е основателен въпрос, който трябва да си зададете.

Как да се отървете от гълъбите, без да ги нараните

Незаконно е да се убиват гълъби или други видове диви птици. Това е забранено по формулировката на Закона за дивата природа и селските райони от 1981 г. Това означава, че птиците могат само да бъдат отблъснати. Определено най-добрият начин да изплашите гълъбите и да държите гнездящите птици далече е да използвате услугите на фирма за почистване след гълъби. Такава може да откриете тук: https://www.izvozva.bg.

Scroll to Top